Print

Se cauta un vinovat

13. 11. 06
posted by: Christian Dragomir

vinovat 1Traim intr-o societate imperfecta alcatuita din oameni imperfecti, supusi greselii si falimentului. Intre aceste doua evenimente care se intampla in viata fiecarui om, si anume Nasterea si Moartea, in timpul pe care noi il numim viata, omul experimenteaza bucurii si tristeti, placeri si dureri, succese si falimente. Exista natiuni care falimenteaza, guverne care falimenteaza, indivizi care esueaza. Reactia, in cazul esecului, a falimentului, este intotdeauna aceeasi: Se cauta un vinovat. Una dintre marile probleme ale oamenilor este aceea ca nu-si asuma niciodata responsabilitatea faptelor si intotdeauna cauta pe cineva care sa fie “tap ispasitor”, vinovat ca se intampla ceea ce se intampla.

As putea spune ca deficienta e veche; dateaza inca de la caderea omului in pacat. Cand Adam este intrebat “ai mancat din pomul vietii? Aceste nu-si asuma responsabilitatea si spune….femeia pe care mi-ai dat-o TU…” incercand, cu o indrazneala de-a dreptul vinovata, nu numai sa-si scuze neascultarea dar facand vinovat de esecul lui femeia si chiar….pe insusi Dumnezeu (“femeia pe care mi-ai dat-o TU”….parafrazat:”daca nu mi-o dadeai eu nu mai cadeam”)

De multe ori in viata de familie experimentam acest fenomen al cautarii vinovatului. Nu am intalnit nicio familie in care certurile sa se desfasoare in urmatorii termeni:

Toate certurile pornesc de la un singur motiv: celalat este vinovat, de aceea in certurile noastre mereu aducem acuze si reprosuri celeilalte parti spunand TU ESTI VINOVAT. O atitudine cum nu se poate mai negativa, iresponsabila si nebiblica. Si am sa va arat de ce este asa insa inainte de a va aduce argumentele necesare, am sa va spun un caz real care ar trebui sa reprezinte pentru noi o motivatie serioasa de schimbare a atitudinii noastre.

Cu totii am auzit de faimoasa familie din SUA, Rothschild insa nu multi stiu povestea acestei familii si mai ales cum a ajuns sa fie una dintre cele mai bogate familii din lume.

vinovat 2In urma cu multi ani, Rothschild era un servitor in casa unui mare rabin. Era responsabil peste toata casa rabinului si nimic din ceea ce se afla in casa nu era ascuns lui. Intr-una din zile, Rothschild a spus rabinului ca este cazul sa-si intemeieze o familie si ca ar vrea sa plece. Rabinul i-a multumit pentru serviciile oferite timp de ani de zile dupa care s-au despartit Rotschild mutandu-se in alt oras si deschizandu-si o mica afacere. Peste putina vreme, fata rabinului a hotarat sa se casatoreasca. Obiceiul de atunci era ca tatal sa-i dea in ziua nuntii zestrea pe care i-a strans-o pana in acel moment. Rabinul adunase de-a lungul timpului pentru fata lui o suma destul de mare de galbeni. In dimineata nuntii, cand s-a dus sa ia zestrea pentru a o da fetei lui, constata ca nu mai erau banii acolo. Necajit peste masura si ingrijorat ca nunta nu mai putea avea loc din acest motiv, s-a tot gandit cine ar fi putut sa ia banii, galbenii respectivi. Nu au gasit niciun raspuns insa sotia rabinului, i-a spus la un moment dat: “Cred ca servitorul acela, Rothschild, care stia toata casa, i-a furat si de-asta a si vrut sa plece.” Rabinul a spus ca nu e sanatos spiritual sa acuzi o persoana fara sa stii clar daca e vinovata sau nu insa sotia a insistat si i-a spus: “mergi macar pana la el si intreaba-l…poate stie ceva, poate a vazut pe vreun alt servitor….” Rabinul a plecat, si s-a intalnit cu Rotschild. I-a povestit ceea ce i se intamplase si l-a intrebat “stii cumva cine i-ar fi putut lua? “ Rothschild a raspuns: domnule rabin, EU I-AM LUAT. Si fara alte cuvinte, a luat o suma de bani, i-a dat-o rabinului si rabinul, multumit ca si-a recuperat prejudiciul si mai ales ca poate avea loc nunta fetei lui, nu l-a mai reclamat si a plecat.

Dupa cativa ani, politia a prins un hot care, printre alte furturi marturisite, a declarat ca a furat si suma respectiva din casa rabinului. Dintre toate furturile facute, singura suma necheltuita era cea a rabinului si in felul acesta politia i-a putut inapoia rabinului banii.

El a devenit foarte confuz: daca asta este adevaratul hot, atunci Rothschild, de ce a spus ca el i-a furat? A mers inapoi la Rothschild si i-a spus: azi, politia a venit la mine si mi-a spus ca a descoperit adevaratul hot care a furat banii din casa mea. Ba mai mult, mi-au inapoiat si suma respectiva. Acum vreau sa te intreb, de ce ai spus ca tu esti vinovat ?

“Rabi, te-am vazut asa suparat ca nu mai poti face nunta fetei din cauza asta, te gandeai la rusinea publica la care puteai fi expus, si m-am gandit…daca ti-as fi spus ca nu i-am luat eu ai fi plecat intristat. Daca ti-as fi propus sa-ti dau bani de la mine sa poti face nunta, nu ai fi acceptat sa te imprumuti din pricina onoarei tale. Singura cale de a te face sa accepti si sa fii bucuros era sa spun ca eu sunt vinovatul.”

Atunci Rabinul a rostit urmatoarea binecunvatare: Rothschild, pentru fapta asta, tu si urmasii urmasilor tai, sa fiti binecuvantati de Adonai Elohim, sa aveti prosperitate si belsug in familie, bogatia si faima sa fie peste casa voastra pentru ca ai luat asupra ta, vinovatia altuia”

Aceasta este povestea familiei Rothschild. Nu suna putin cunoscut? Cumva, aceasta fapta a acestui om, seamana cu o lucrare mareata pe care in urma cu 2000 a facut-o cineva? Exista intr-adevar, o persoana care si-a asumat toata vina….pe care nu o avea: VINA TA.

Tendinta noastra, a fiecaruia, este ca atunci cand suntem pusi in fata unor situatii neplacute firii noastre, sa reactionam imediat si sa spunem : nu eu….el/ea; nu am facut eu…altul e de vina. Dar EL, a luat asupra LUI fara delegile noastre….stii ce inseamna asta? Ca Isus a spus in fata Tatalui ceresc ….ca EL E VINOVAT DE PACATELE TALE SI CA MERITA …. MOARTEA, pentru ca tu prin EL, sa capeti viata.  Daca a esuat societatea in care traiesti, nu da vina pe guvern, pe politicieni, pe liderii religiosi ci intreaba-te, ca si ucenicii in noaptea cinei: Nu cumva sunt eu? Nu cumva si eu sunt vinovat de dezastrul din jurul meu ?  Daca ai esuat in viata personala, nu cauta vinovati in jurul tau ci indreapta-ti privirea….spre tine pentru ca singurul vinovat esti tu.

Isus ne invata si azi: Vrei sa fii binecuvantat? Sa intelegi frumusetea unei relationari corecte cu Dumnezeu si cu semenii tai ? Invata sa spui: EU SUNT VINOVAT, chiar si atunci cand....nu esti. Daca a putut face asta Isus, care in adevar nu a avut nicio vina, cu atat mai mult ne va fi mai usor noua sa spunem eu sunt vinovatul. Inchei cu o maxima care contine atat de mult adevar:

“Cand esti vinovat invata sa spui iarta-ma, am gresit - cand ai dreptate, invata sa taci.”

 

Created: 20 March 2016

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin click pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !