header_chris.jpg

REDIRECTIONEAZA 3,5% DIN IMPOZIT CATRE TEODORA !

Puterea Cuvantului

13. 11. 06
posted by: Christian Dragomir
“Evrei 4:12  Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii.”

In fiecare zi, o persoana normala rosteste in medie cam 25.000 de cuvinte. Intr-un singur an, asta inseamna, puse laolalta, peste o suta de carti a cate 500 de pagini.

Cat la suta din aceste cuvinte au fost folosite cu rost, pentru a exprima sau comunica ceva util sau frumos? Cate din aceste o suta de carti ar fi pline de barfe, nimicuri, minciuni, exagerari, vorbe grele? Ce titluri ar avea aceste carti?  ( «Barfitorul Cristian» ; «Judecatorul si Verdictele sale» - de acelasi autor...)  In cate pagini am putea inghesui acele cuvinte care au adus bucurie, au construit, au mangaiat, au vindecat ori au creat ?

Ce alt dar mai minunat a primit omul de la Dumnezeu decat cuvantul ? Cum ar fi fost lumea noastra fara cuvant ? Cum ne-am fi putut impartasi bucuriile, simtirile ...  Cuvintele adesea sunt tradatoare, duplicitare, insuficiente sau inutile. In fata unor circumstante neprielnice in viata, de multe ori cuvintele ne parasesc lasandu-ne singuri si neintelesi: "nu stiu cum sa-ti spun...", "n-am cuvinte...", “nici sa vorbesc nu mai am puterea...”  In primul rand vreau sa vorbim despre cuvant ca si expresie si nu neaparat despre Cuvantul lui Dumnezeu, macar ca-l include.

Ce poate face puterea cuvantului :

  1. CUVANTUL POATE DISTRUGE

Ce-ar fi sa facem un simplu exercitiu intr-o zi, in care sa tragem o linie pentru fiecare vorba urata si pentru fiecare cuvant negativ pe care l-am spus, iar pe o alta coloana, sa ne oprim si sa notam cate un plus pentru fiecare cuvant bun (si sincer) rostit ? La sfarsitul zilei, cand am privi cele doua coloane, multi ne-am ingrozi: aceasta este oglinda noastra!

Parintii care isi cearta mereu copiii si le reproseaza ca nu sunt buni de nimic, ca nu vor reusi in viata, vor fi principalii vinovati daca se va intampla ceea ce le-au prezis, fara voie, copiilor. Nu e asa greu sa renuntam la cuvintele aspre, la insulte, la barfe si la minciuni. Trebuie doar sa fim tot timpul constienti de raul pe care il facem, si celorlalti dar si noua, rostind astfel de cuvinte.
Am vrea ca lumea in care traim sa fie mai buna si asteptam mereu de la altii sa faca ceva: de la cei pe care i-am ales, de la cei mai bogati, de la cei mai puternici sau mai luminati. Dar lumea se schimba in primul rand atunci cand o schimbam noi, atunci cand fiecare dintre noi se simte direct raspunzator pentru soarta sa, fara sa dea vina pe altii - pe guvern, pe destin, pe familie.

Lumea se schimba incepand cu o vorba buna.

Ce s-ar intampla daca timp de o saptamana am spune numai lucruri frumoase, corecte si adevarate? Mai intai cei din jurul nostru ne-ar privi ciudat. Apoi unii poate se vor indeparta de noi iar altii poate se vor molipsi. E adevarat ca de multe ori adevarul raneste. Dar minciuna, mai ales cand devine obisnuinta - acea minciuna nevinovata zilnica - ne macina in interior fara sa stim si ne face rau si noua si semenului. La fel si vorbele urate sau fara rost. Si ne trezim intr-o zi bolnavi fara sa stim cum ne-am imbolnavit, ori obositi si deprimati. Asa se naruie lumea in care traim, de la lucrurile marunte de zi cu zi, de la vorbele care si-au pierdut sfintenia. Cuvantul nu numai distruge ci chiar ucide.

Ieremia 18:18 „Atunci ei au zis: „Veniţi, să urzim rele împotriva lui Ieremia! Căci doar nu va pieri Legea din lipsă de preoţi, nici sfatul din lipsă de înţelepţi, nici cuvântul din lipsă de prooroci. Haide să-l ucidem cu vorba, şi să nu luăm seama la toate vorbirile lui!

  1. CUVANTUL POATE CREA

puterea cuvantului 2La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu este Cuvantul. Cuvantul este creator. Dumnezeu a creat lumea si lucrurile din ea prin rostirea numelor. A zi sa fie...si a fost.  Cuvantul evreiesc folosit pentru CUVANT este DAVAR care inseamna REALITATE. Ebraica veche, fiind o limba saraca in cuvinte, pentru verbul “a vorbi” ei intrebuintau cuvantul “LESAPER” care tradus inseamna – a da o piatra pretioasa, a oferi ceva de pret. Prin urmare, potrivit acestor cuvinte, vorbirea noastra trebuie sa fie una ziditoare, constructiva (sa dam pietre pretioase semenilor nostrii) iar aceste “comori” daruite verbal cuiva, sa exprime totodata o realitate (DAVAR). Poti spune cuiva “te apreciez pentru ceea ce faci”. Este un cuvant ziditor si incurajator evident, insa exprima o realitate ? Chiar apreciezi lurarea lui/ei ? Fatarnicia a luat fiinta atunci cand omul a inceput sa puna bariere intre gand si vorba.

Traim intr-o lume ce s-a departat mult de radacinile ei spirituale, in care fie vorbim foarte mult fara sa spunem nimic si asta mai mult din teama de a tacea pentru ca tacerea ne obliga sa ne intalnim cu noi insine - fie stam in fata televizorului ori a calculatorului si nu mai deschidem gura ore sau zile in sir.

Cuvantul este privit doar ca un instrument de comunicare, o insiruire de sunete produse de corzile vocale asociate cu un sens. Am uitat insa un lucru: cuvantul vindeca sau ucide, creeaza ori distruge si am uitat ca NOI suntem cei ce purtam asupra noastra in fiecare clipa aceasta teribila arma.

Iacov ne constientizeaza asupra unui fapt cert: Iacov 3:2  “Toţi greşim în multe feluri cheap levitra. Dacă nu greşeşte cineva în vorbire, este un om desăvârşit, şi poate să-şi ţină în frâu tot trupul”

Stiindu-ne vulnerabili la acest capitol, trebuie sa acordam o mai mare atentie acestui domeniu pentru a iesi biruitori. Indemnul pe care ni-l ofera Ap. Pavel este  “Vorbiţi între voi cu psalmi, cu cântări de laudă şi cu cântări duhovniceşti, şi cântaţi şi aduceţi din toată inima laudă Domnului. Efeseni 5:19”

  1. CUVANTUL LUI DUMNEZEU NU POATE FI RESTRICTIONAT

2 Timotei 2:8-9  Adu-ţi aminte de Domnul Isus Hristos, din sămânţa lui David, înviat din morţi, după Evanghelia mea, pentru care sufăr până acolo că Sunt legat ca un făcător de rele. Dar Cuvântul lui Dumnezeu nu este legat.

puterea cuvantului 3Nu poate fi restrictionat prin persecutie si martiraj. Prigoana mai degraba a ajutat la raspandirea cuvantului decat la oprirea lui. De aici si afirmatia “Sangele martirilor este samanta crestinilor”

Nu poate fi restrictionat de filozofie si invataturi false. Coloseni 2:8  Luaţi seama ca nimeni să nu vă fure cu filosofia şi cu o amăgire deşartă, după datina oamenilor, după învăţăturile începătoare ale lumii, şi nu după Hristos. Cuvantul poate combate filozofia lumii.

  1. CUVANTUL LUI DUMNEZEU ESTE VESNIC

1 Petru 1:24-25  Căci orice făptură este ca iarba, şi toată slava ei, ca floarea ierbii. Iarba se usucă şi floarea cade jos, dar Cuvântul Domnului rămâne în veac. Şi acesta este Cuvântul, care v-a fost propovăduit prin Evanghelie.

VREMELNICIA VIETII UMANE

Cand spun aceasta ma gandesc la 2 aspecte:

  • Vremelnicia vietii personale – Nimrod, Alexandru, Cezar, Hitler, Ceausescu. Oricat de mari si influenti au fost, viata lor a trecut dupa cum spune Iacov 4:14  “Şi nu ştiţi Căci ce este viaţa voastră ? Nu Sunteţi decât un abur, care se arată puţintel, şi apoi piere.”
  • Vremelnicia existentei popoarelor – Babilon, Persia ... si exemplele pot continua.
DURABILITATEA CUVANTULUI LUI DUMNEZEU
  • Cuvantul lui Dumnezeu va ramane vesnic dupa cum El este vesnic. (“Luca 21:33  Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.”)
  • Cuvantul lui Dumnezeu este adevarul etern si va ramane vesnic in picioare.

Un militar credincios era persecutat de superiorul lui in fiecare zi. Si intr-una din zile, aflandu-se la raport, credinciosul a fost intrebat daca mai crede in existenta lui Dumnezeu. Credinciosul a raspuns ca acesta este un adevar care nu poate fi contestat. EL exista fie ca noi vrem sa credem fie ca nu moment in care au inceput, ca de obicei, apostrofarile si jignirile la adresa lui. Atunci militarul credincios, inspirat de Duhul Domnului, a adresat superiorului sau urmatoarea intrebare: Domnule colonel, daca in acest moment ar exista un ordin ca toti matematicienii din lume sa fie omorati, iar acest ordin ar fi dus la indeplinire pana la apusul soarelui, va intreb, maine dimineata cat vor face 2 + 2 ? Realitatea atesta acest fapt: Cuvantul lui Dumnezeu este adevarul etern si va ramane vesnic in picioare. In Ioan 17:17 Domnul Isus spunea: “Sfinţeşte-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul.”

DOVEZI ALE DURABILITATII CUVANTULUI LUI DUMNEZEU

O dovada a durabilitatii o reprezinta opozitia din trecut. Pagani, ateisti, comunisti, cu totii s-au luptat sa invinga Cuvantul. Toti sunt morti si ingropati in pamant insa Cuvantul lui Dumnezeu este VIU si Lucrator.

In ultima instanta, o dovada de netagaduit este data de implinirea profetiilor din Cuvant:

“Isaia 45:21 Cine a profetit aceste lucruri de la început, şi le-a vestit de mult? Oare nu Eu, Domnul? Nu este alt Dumnezeu decât Mine, Eu sunt singurul Dumnezeu drept şi mântuitor, alt Dumnezeu în afară de Mine nu este.”

Created: 17 May 2017

Articole Christian Dragomir ...

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin click pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !