header_chris.jpg

REDIRECTIONEAZA 3,5% DIN IMPOZIT CATRE TEODORA !

Instrumente de masurat

13. 11. 05
posted by: Christian Dragomir

Instrumente de masuratMasuratorile isi au rolul lor bine definit. Tot ceea ce facem in aceasta viata, tot ceea ce construim, necesita masuratoare si pentru exactitatea masuratorii oamenii au inventat unitatile de masura (inch, cm., m. samd) Cu unitatile de masura stabilim precizia a ceea ce vrem sa facem.  M-am gandit sa abordez aceasta tema deoarece in urma cu cateva saptamani citeam blogul pastorului Petrica Lascau si m-a amuzat foarte tare un cuvant pe care dumnealui l-a folosit in cadrul unui articol. Cuvantul era POCAIMETRU. Interesant nu !? (si amuzant in acelasi timp)

Daca o rigla (ruleta) masoara centimetri unui lucru, kilometrul masoara distanta (la autostrazile de la noi nu prea am avea mult de masurat), bolobocul masoara planeitatea unui obiect atunci „Pocaimetrul” ar trebui sa masoare nivelul pocaintei unui credincios.

Sa presupunem ca acest pocaimetru are 3 nivele:

  1. pagan (cel mai slab)
  2. slab credincios (mediu)
  3. tare in credinta (maxim)

Daca ai fi evaluat cu un astfel de aparat, in dreptul carui nivel s-ar opri acul ?

Chiar daca ne place sau nu, Dumnezeului care a creat toate lucrurile vazute si nevazute ii plac masuratorile. Deseori intalnim in Biblie pasaje care vorbesc despre acest subiect. Dumnezeu a randuit greutatea vantului si masura apelor (Iov 28:25). Tot El a hotarat masurile pamantului (Iov 38:4-5  Unde erai tu când am întemeiat pământul? Spune, dacă ai pricepere. Cine i-a hotărât măsurile, ştii? Sau cine a întins frânghia de măsurat peste el?)  Pasaj similar gasim in Isaia 40:12  „Cine a măsurat apele cu mâna lui? Cine a măsurat cerurile cu palma, şi a strâns ţărâna pământului într-o treime de măsură? Cine a cântărit munţii cu cântarul, şi dealurile cu cumpăna ?  In dreptatea Lui, spune Biblia ca Domnul „uraste cumpana nedreapta” (Mica 6:11  Pot socoti Eu curat pe cel ce are o cumpănă nedreaptă şi greutăţi strîmbe în sac ?) pentru ca in final Domnul sa spuna „cu ce masura masori cu acea masura ti se va masura” (Matei 7:2)

Cu siguranta ca pe multi i-ar interesa un astfel de aparat de masurat pocainta (credinciosia). Cum noi romanii suntem specialisti la toate cred ca am fi in stare sa „reparam” si un astfel de aparat si sa-l facem sa indice acul numai la nivel maxim (cam cum au facut multi lideri religiosi din zilele noastre).

Ce ne-am mai lauda si am defila in societate cu aparatul la vedere sa stie lumea cine suntem noi si cu cine are de-a face.

Problema noastra este ca in prima faza acest aparat se afla in posesia lui Dumnezeu si poate fi citit doar de El. Cand spun asta ma gandesc la o evaluare drastica facuta de Dumnezeu urmata de o sentinta teribila. Imparatului Belsatar i se spune simplu: „Am citit pe aparatul tau sa vad ce indica – Numarat, am citit chiar de doua ori sa fiu sigur ca ceea ce vad este intr-adevar asa, si...am facut masuratori – Cantarit, si ... nu era ceea ce ar fi trebuit sa fie – de aici sentinta: Impartit. (Daniel 5:25-28  Iată însă scrierea care a fost scrisă: „Numărat, numărat, cântărit, şi împărţit!” Şi iată tîlcuirea acestor cuvinte. Numărat, înseamnă că Dumnezeu ţi-a numărat zilele domniei, şi i-a pus capăt. Cântărit, înseamnă că ai fost cântărit în cumpănă şi ai fost găsit uşor! Împărţit, înseamnă că împărăţia ta va fi împărţită, şi dată Mezilor şi Perşilor!”

Ma intreb in sinea mea (si fiecare se poate intreba in dreptul lui) – daca Domnul priveste aparatul care indica viata mea spirituala, cam ce ar putea spune ? Cred ca mi-e teama sa aflu raspunsul; mi-e teama sa stiu unde se pozitioneaza acul.

Am gasit in Biblie si posibilitatea ca acest „pocaimetru” sa fie evaluat (citit) si de noi. Domnul in bunatatea Lui, ne-a dat intelepciune si pricepere sa stim sa ne autoevaluam in sinceritate pentru a afla nivelul vietii noastre spirituale.

(„2Cor. 13:5  Pe voi înşivă încercaţi-vă dacă Sunteţi în credinţă. Pe voi înşivă cercaţi-vă...”) – Observati reluarea de 2 ori a termenului „încercaţi-vă” ceea ce inseamna ca Domnul chiar ne indeamna la autoevaluare.

Unul din aparatele cu care ne putem masura credinciosia si credinta in zilele noastre este...doctorul. Unde se situeaza acul atunci cand un medic iti spune direct si fara menajamente prea mari: nu mai exista nicio sansa; medical nu mai sunt solutii pentru situatia dvs. Ce indica acul in acel moment ? Razvratire, contestare a divinitatii, atentate la Suveranitatea lui Dumnezeu (deci paganism...) ? Sau incepi sa tremuri, sa-ti pierzi credinta, sa te plangi si sa te autocompatimesti (credinta slaba) ? Sau chiar si in acele conditii ramai neclintit in credinta bazat pe promisiunile Domnului si pe puterea Lui (tare in credinta) ?

De multe ori in viata de credinta ne legam spiritual de solutiile noastre (sau ale altora) pentru problemele cu care ne confruntam. In felul acesta dovedim dependenta de cei din jur si nu de Domnul.

lianaIn psihologia moderna acest lucru este numit „personalitatea lianei”. O liana nu are nicio personalitate proprie pentru ca ea nu sta pe propriile-i puteri ci pe puterea copacului in jurul caruia este infasurata. Cand copacul este taiat, odata cu el cade si liana. Asa se intampla cu viata de credinta a multora. Isi leaga visele, sperantele, de lucrurile sau oamenii din jurul lor si cand se confrunta cu situatii care depasesc puterea omeneasca de rezolvare, acul „pocaimetrului” lor nu mai arata mare lucru. („Proverbe 24:10  Dacă slăbeşti în ziua necazului, mică îţi este puterea.”).

Fie ca necazul, boala, stramtorarea, lipsa, sa nu ne desparta de Domnul nostru Isus, iar cand trecem prin ele, indicatorul vietii noastre spirituale sa fie la cote maxime: CREDINTA DEPLINA. Doamne ajuta!

Created: 20 March 2016

Articole Christian Dragomir ...

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin click pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !