REDIRECTIONEAZA 3,5% DIN IMPOZIT CATRE TEODORA !

CULTURA IUDAICA

Cultura IudaicaMeniul contine articole care vizeaza o mai buna cunoastere a obiceiurilor si traditiilor poporului evreu. Traim intr-o lume unde ignoranta isi pune amprenta peste viata multora. Foarte multi credinciosi pretind ca-L cunosc pe Dumnezeu insa atunci cand vine vorba de cunoasterea obiceiurilor si traditiilor iudaice si mai ales insusirea lor in viata si umblarea lor cu Domnul, constati ca nu au decat notiuni foarte ambigue despre acest domeniu. In acest context, profetul Osea rostea in vechime celebrul verset din capitolul 4:6 care spune "Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta". Cred ca acest verset, in contextul actual, este mai valabil ca oricand. Sectiunea cuprinde Brachot - binecuvatari rostite de evrei in diferite ocazii si imprejurari ale vietii, Sarbatori si semnificatii precum si date ale sarbatorilor. Tipurile profetice, alfabetul ebraic si multe altele de acest gen, sunt pagini care, cu siguranta vor imbogatii cunostintele dumneavoastra cu privire la cultuira iudaica. Nu uitati promisiunea facuta de Adonai Elohim patriarhului Avraam, parintele nostru al tuturor, in Geneza 12:3: "Voi binecuvanta pe cei ce te vor binecuvanta si voi blestema pe cei ce te vor blestema; toate familiile pamantului vor fi binecuvantate in tine."  Domnul intareste si incurajeaza studierea culturii poporului ales atunci cand spune in Ioan 4:22 "...mantuirea vine de la iudei." Nu poti crede intr-un Evreu negandu-i sau neglijandu-i poporul.

EL - termenul generic pentru Dumnezeu

13. 11. 04
posted by: Christian Dragomir

EL"EL" este termenul generic pentru Dumnezeu in lumea semitica. Cuvantul provine probabil de la radicalul yl sau wl care inseamna “a fi puternic” sau pur si simplu “putere”. EL nu se foloseste ca un nume personal al lui Dumnezeu. In Biblie apare indeosebi in cartile poetice unde reflecta un mod de exprimare foarte vechi. Il gasim si la inceputul unor nume proprii ca Eliahu, Elisei, Elihu, precum si ca sufix in Israel, Ismael, Samuel.

Acelasi nume intra in componenta altor nume divine, fiecare cu o anumita specificatie:

  • EL Elion de ex. inseamna (Cel prea inalt Gen.14:18-20).
  • EL olam (El cel vesnic) apare in special asociat cu sanctuarul ridicat la Beerseva (Gen.21:33).
  • EL Shadai ar insemna “Dumnezeul cel din munti” sau Dumnezeu cel Atotputernic.) si este Cel care li s-a aratat lui Avraam, Isac si Iacov. (Exod.6:3)

ELOHIM

ELOA si ELOHIM sunt printre numele cele mai cunoscute ale lui Dumnezeu. Prin forma de singular, apare in cartea lui Iov. Elohim care se traduce prin “DUMNEZEU” este numele divin cel mai des folosit in Biblie, cu referire de cele mai multe ori la Dumnezeul lui Israel. Desi este un plural, termenul functioneaza gramatical ca un singular.

ADONAI

Derivat din ADON, se traduce mai exact prin DOMN. Dat fiind ca in Biblie Dumnezeu este “Domn peste intregul univers”, El este numit adeseori Adonai – Domnul meu.

Created: 11 May 2017

Articole Christian Dragomir ...

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin click pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !