A fost un timp în care din alimentația noastră a lipsit cartoful. Ne aflăm în anul 1785. Antoine-Augustin PARMENTIER, ofițer cu vocație de chimist și botanist, îl convinge pe regele francez Ludovic al XVI-lea să încurajeze, la nivelul întregii Franțe, cultivarea unei legume noi și ciudate aduse în Europa tocmai din Lumea Nouă: cartoful. Scopul era ambițios: eradicarea foametei.
Într-adevăr, cartoful, leguma nepretențioasă, putea fi cultivat relativ ușor și avea o producție mare. Însuși Parmentier a supraviețuit foametei folosind cartoful, în perioadele sale de prizonierat. Pe atunci nu existau trusturi mass-media și nici trusturi alimentare. Exista regele. Și cu toate că acesta și-a dat tot sprijinul ideii lui PARMENTIER, țaranul francez a rămas sceptic față de noua legumă și nu a preluat-o.
Parmentier, om inventiv, s-a gândit imediat la soluție: a cultivat câțiva acri buni de cartofi pe domeniile regale la care a pus o pază strașnică. Cultura păzită cu strășnicie a trezit, instantaneu, curiozitatea și interesul “opiniei publice”, a nobililor, fermierilor și țăranilor: ceva atât de bine păzit trebuie să aibă o mare valoare… Parmentier dispune într-o bună zi ca trupele de pază să își ia liber. Așa cum preconiza, fermierii vecini au dat buzna și au furat leguma. Și așa a început povestea cartofului în Franța …
Inteligentă acțiune de manipulare și marketing… Scopul era unul bun: răspândirea unei legume esențiale în alimentația păturilor sărace. Să reținem însă inteligența tactică a lui Parmentier: crearea iluziei că deține un bun extrem de valoros și rar, însușirea lui fiind echivalent cu o lovitură de zile mari care nu trebuie, sub niciun chip, ratată.
Există, similar tiparului lui Parmentier, tot felul de tehnici de manipulare prin care poți să obții ceea ce-ți dorești … În cazul de față, ideea este una simplă (enervantă însă frecvența utilizării ei – dar dacă ține…!!!): creezi o problemă, iar mai apoi oferi soluția …
Această metodă se mai numește și “problemă- reacție- soluție”. Se crează o anumită problemă, miza căreia este să producă o anumită reacție/emoție în rândul populației în așa fel încât populația (!!!) să ceară luarea unor măsuri necesare din partea celor aflați la conducere.
Template-ul manipulării este simplu:
- • falsificarea datelor realității de un grup de “experți”;
- • preluarea temei de către guvernele și liderii mondiali;
- • perpetuarea zgomotoasă (și monstruoasă) a temei de către mass-media (cu isteria de rigoare + exploatarea oamenilor de către comercianți).
- • Iar apoi… soluția salvatoare!
Așteptăm vaccinul salvator (sau pastila) care va rezolva ”problema” virusului (efectele reale, probabil, vor fi știute doar de ”producători”) Pentru sănătatea dvs. evitați... canalele de știri! (și măștile vândute la suprapreț de EMAG!)