header_chris.jpg

REDIRECTIONEAZA 3,5% DIN IMPOZIT CATRE TEODORA !

Internetul si influenta lui asupra vietii

13. 11. 06
posted by: Christian Dragomir
 Proverbe 13:16  Orice om chibzuit lucrează cu cunoştinţă, dar nebunul îşi dă la iveală nebunia.

internet 1Trăim vremuri  în care termenul de computer şi internet nu mai sunt străini pentru nimeni.  Mulți oameni astăzi sunt utilizatori frecvenți ai internetului și aproape fiecare utilizator  are cel puțin un cont pe site-uri de socializare.  Acest lucru poate fi un mare pericol pentru mulţi în special pentru tineri deoarece utilizează computerul până devin influenţaţi în mod negativ, iar acest aspect lasă amprente cu consecințe dramatice atât în personalitatea lor, vorbirea lor cât și în comportament.

Prin internet oamenii au acces la lumea virtuală şi la multe aspecte periculoase  care duc la influența negativă a personalităţii lor.  De cele mai multe ori sunt influenţate personalităţile  tinerilor care se lasă captivaţi de tot ce e modern şi nou, iar internetul reprezintă pentru ei o sursă de a le satisface ceea ce ei caută. (Cauți modă, găsești; cauți sport, găsești…)

BENEFIC SAU MALEFIC

Malefic (dex) – ceva cu influență nefastă

Oricărui lucru îi putem da o conotație bună sau rea. Aceasta o facem nu în funcție de lucru în sine ci de utilizarea acelui lucru. Un cuțit, spre exemplu, poate fi bun (tai pâine, un fruct, șamd) însă poate fi și rău deoarece cu el poți omorî. Întotdeauna vom găsi oameni care vor susține cu argumente fiecare poziție (să nu mai folosim cuțitele pentru că sunt rele în timp ce alții vor susține să le folosim, argumentând mai mult beneficiul lor). 

Din acest motiv nu putem trage o concluzie categorică și absolută legată de internet. Dacă internetul este bun sau rău, acest lucru nu poate fi determinat de internet în sine ci de utilizatorul lui. Un lucru este însă cert: INTERNETUL ESTE UN TEREN ALUNECOS, iar pe un astfel de teren, “trebuie să știi să mergi”.

Internetul are o conotație pozitivă atunci când ştii să îl foloseşti corect în scopuri nobile, realizând activități importante, aducând prin el valori și principii sănătoase, oferind informații necesare societății, elaborând programe educative.  Toate aceste lucruri duc la eficiență si la utilizarea corecta a internetului.

Atunci cînd o persoană se lasă influenţată de internet este foarte posibil să devină și dependentă  de acesta.

LIBERTATE SAU DEPENDENȚĂ

1 Corinteni 6:12  Toate lucrurile îmi Sunt îngăduite, dar nu toate Sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine.

internet 2Unul din fenomenele extrem de îngrijorătoare  ce a luat amploare în rândul adulților, adolescenților, dar și al copiilor cu vârste din ce în ce mai mici, este dependența de calculator. Cuprinși de DROGUL ELECTRONIC, de posibilitatea de comunicare online, de întrecerile și de doborârea recordurilor la jocurile de ultimă generație, oamenii au devenit extrem de vulnerabili ajungând să își petreacă în fața monitorului chiar și 10-12 ore pe zi.

Criticăm bețivii pentru dependența de alcool; fumătorii pentru fumat; drogații pentru droguri însă diavolul, atât de șiret, ne-a creat dependențe “soft”, care la prima vedere nu par atât de ofensive.  Dependența de internet aduce o influență nefastă personalității persoanei dependente.

Persoanele a căror personalitate este influenţată de internet sunt foarte uşor de identificat deoarece aceastea:

 • evită evenimente importante din viață, cu scopul de a petrece mai mult timp pe net;
 • privarea de somn şi schimbarea ritmului de odihnă ;
 • scăderea relaţionarii cu familia, prietenii, colegii, pentru a sta pe internet;
 • sunt supărați și nervoși dacă nu pot intra pe net; (dacă pleacă în vacanță și nu au net preferă să nu mai meargă).
 • sunt confuzi și absenți de la discuții;
 • neglijează familia și deseori se produce răcirea relațiilor cu cei dragi;
 • neglijează munca, obligaţiile şi responsabilităţile;

Și totuși care trebuie să fie atitudinea corectă astfel încât personalităţile noastre să nu fie influenţate negativ:

 • planifică-ți timpul la computer astfel încât să nu stai mai mult de 1-2 ore pe zi;
 • fi concret în ceea ce vrei să faci oridecâteori intri pe net;
 • nu accesa pagini de internet cu conţinut imoral;
 • nu-i evita pe cei dragi pentru a sta la computer;
 • stai mai mult timp offline decât online; (tradus – stai mai mult în viața reală decât în cea virtuală)
 • nu instala jocuri violente și indecente în calculatorul tău pentru că acestea au o mare influenţă asupra vieţii tale (si nici nu le juca online) ;
 • Alege să fii responsabil şi să faci lucruri frumoase chiar şi în lucrul cu computerul.

Proverbe 13:16  Orice om chibzuit lucrează cu cunoştinţă, dar nebunul îşi dă la iveală nebunia.

Tu alegi dacă vei fi un nebun care își dă la iveală toate gândurile și planurile nebunești născocite de minte sau … un om chibzuit care lucrează cu cunoștință.

Created: 20 March 2016

Articole Christian Dragomir ...

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin click pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !