Print

Nu judeca ceea ce nu poti intelege

13. 11. 06
posted by: Christian Dragomir

nu judeca 01Proverbe 28:5  Oamenii dedaţi la rău nu înţeleg ce este drept, dar cei ce caută pe Domnul înţeleg totul.

Avand in vedere circumstantele prin care trec impreuna cu familia mea, am intampinat o serie intreaga de situatii care mai de care mai “ziditoare”, circumstante care m-au determinat sa scriu randurile care urmeaza. Cine sunt oamenii dedati la rau ? Unde pot fi ei gasiti si mai ales cum se manifesta aceasta “dedare la rautate” ?

Traim intr-o societate in care s-a ajuns ca pe zi ce trece, oamenii sa fie inclinati mai mult inspre a face raul decat inspre a face bine. De altfel este scris ca in vremurile din urma oamenii vor fi mai degraba “dedati la rau” decat iubitori de bine si de Dumnezeu. Nimic neobisnuit pana aici insa ce este de facut atunci cand acesti oameni dedati la rau sunt intalniti in biserica, in locul pe care il numim Casa Domnului !?

Situatiile prin care trecem prin viata nu sunt intotdeauna prielnice noua. Viata ne rezerva de multe ori si lucruri neplacute cum ar fi boala, lipsa, suferinta, incercarea, necazul …in fond insusi Domnul Isus a spus ucenicilor: “In lume veti avea NECAZURI (nu o viata roz)…”

Care este reactia ta fata de Domnul atunci cand treci printr-un necaz ?

Esti multumitor sau nemultumitor !? Accepti sau te razvratesti !? Acestea sunt posibile atitudini pe care noi ca si oameni le putem experimenta atunci cand personal ne confruntam cu probleme in viata. Indraznesc sa merg putin mai departe si sa intreb retoric: care este reactia ta atunci cand vezi pe semenul tau ca trece prin necaz ?

nu judeca 02De multe ori vedem pe semenii nostrii trecand prin suferinte de nedescris, prin necazuri care ii zdrobesc sub cruce. Reactia multor “oameni de bine” (observati va rog ghilimelele) este aceea de a judeca situatiile prin care trec semenii lor iar judecata aceasta se manifesta sub urmatoarea forma – “Stie Domnul de ce trece pe aici sau A facut el (ea) ceva ca altfel nu ingaduia Domnul asta…” si exemplele pot continua. Perceptia unor astfel de oameni este aceea ca Dumnezeu este un Dumnezeu justitiar si ca tot ceea ce face omul in viata este sub directa privire a atotvazatorului care cum a vazut o gresala cum a pus mana pe nuia si a pedepsit. Un Dumnezeu dictator – nu un Tata iubitor, un tiran – nu Unul care iubeste si daruieste libertate.

Astfel de oameni ajung sa-si judece semenii cand trec prin incercari cumplite spunandu-le “analizeaza-ti viata si pocaieste-te pentru ca Domnul a intrat la judecata cu tine” sau “pune-ti viata in randuiala cu Domnul ca sa nu fii nimicit”

Stimatul meu frate, care gandesti in acest mod, te intreb sincer: crezi ca asta e atitudinea pe care trebuie s-o ai in fata unui om care si asa este apasat de greutatea incercarii prin care trece ? Crezi ca este ziditoare atitudinea ta sau mai degraba destructiva ? Gandeste-te ca treci printr-o situatie in care tu esti cel incercat. Cum ai vrea sa se raporteze ceilalti la tine ? Evident ca ai vrea sa se manifeste intelegere, ingaduinta – atunci cum poti fi atat de fatarnic si cand stii care ar fi nevoile tale in astfel de situatii totusi tu, cand e vorba de altul, reactionezi justitiar ?! Da-mi voie sa-ti spun, ca daca esti un astfel de om cu o astfel de gandire, te incadrezi perfect in versetul enuntat de Solomon in Prov. 28:5 “Oamenii dedaţi la rău nu înţeleg ce este drept…”

Cand Domnul a ingaduit incercarea peste semenul tau s-a consultat cu tine sa-ti spuna de ce a ingaduit asta ? Si atunci, cum putem noi, intr-un mod fatarnic si iresponsabil, sa ne asumam lucruri care ne depasesc !? Cand judeci in mod justitiar, emitand verdicte, ceea ce nu poti intelege, Bilbia spune ca esti un om “dedat la rau”. Viata de credinta este o viata de suferinta. Abunda Scriptura de oameni sfinti ai lui Dumnezeu care nu au fost scutiti de suferinta. Iosif, Ezechiel, Ieremia, Daniel, Iov, Apostolii totul culminand cu exemplul suprem al suferintei: ISUS.

Din pacate si azi este prezenta in viata multora dintre noi, teologia “prietenilor” lui Iov. Acesti oameni care gandesc ca suferinta nu este nimic altceva decat rezultatul pacatului si pedeapsa disciplinara a lui Dumnezeu pentru un om rebel care a pacatuit. Vreau sa va indemn, frati si stimate surori: nu mai ganditi in felul acesta pentru ca nu este biblic acest mod de a gandi.

Suferinta face parte din viata noastra, incercarea, necazul sunt parte a vietii noastre crestine de lupta. Suntem indemnati in Biblie “sa iesim biruitori”…biruitori din ce ??!?! Din lupta iubitii Domnului, din incercari. Cum vom iesi biruitori daca in viata noastra nu exista lupta, incercare, necaz, stramtorare !?!? daca mergem calauziti in viata doar dupa perceptia unora care gandesc asa cum am descris mai sus si anume ca viata de credinta este doar miere si lapte … atunci vreau sa va spun ca vom experimenta mari dezamagiri in viata de credinta atunci cand vor veni vremuri de stramtorare si de necaz peste noi.

Un proverb spune atat de frumos: A iubi inseamna a suferi; si cum multi fug de suferinta, de aceea putini stiu sa iubeasca.

Nu uita un lucru: Dumnezeu, din cele mai adanci stari de suferinta, a dat nastere la cele mai frumoase si marete lucrari. N-ai fi fost mantuit astazi, daca Hristos nu ar fi suferit. N-ai fi inteles niciodata valoarea suferintei daca oameni precum Dorz, Ioanid, Moldovanu, Wurmbrand si multi altii, nu ar fi experimentat frumusetea unei vieti de suferinta la care Domnul vrea sa te faca partas pentru a te incununa in slava cu rasplatirile ceresti. (Filipeni 3:10  Şi să-L cunosc pe El şi puterea învierii Lui şi părtăşia suferinţelor Lui,şi să mă fac asemenea cu moartea Lui;)

Cand nu intelegi un lucru, limiteaza-te doar la ce spune Eclesiastul 3:17 Atunci am zis în inima mea: „Dumnezeu va judeca şi pe cel bun şi pe cel rău; căci El a hotarat o vreme pentru orice lucru şi pentru orice faptă.”

M-am vazut nevoit sa scriu acest articol pentru ca am intalnit persoane pe care le-as putea numi, fara riscul de a gresi, “dedate la rau” persoane care vazand situatia prin care trecem cu Teodora s-au grabit sa judece si sa arunce cu noroi in loc sa se roage si sa mijloceasca. Va indemn pe aceia dintre dvs care sunteti suficient de sfinti incat necazul si stramtorarea nu v-a ajuns pentru ca ati facut numai bine si nu ati pacatuit niciodata: stati inaintea Domnului si rugati-va pentru semenii vostrii incercati si nu judecati voi de ce trec prin ceea ce trec. Lasati pe Domnul sa judece pentru ca EL a spus “a Mea este judecata” si nicidecum a noastra. Daca vrei totusi sa judeci pe cineva, atunci judeca-te pe tine si vezi cu adevarat ce meriti din partea Domnului.

Eu in dreptul meu o spun raspicat – nu merit bunatatea si indurarea Lui. Daca ar fi sa merg pe merite, nu as merita numai un copil cu probleme ci eu insumi as merita IADUL. Domnul spune in Luca 17:10  Tot aşa şi voi, după ce veţi face tot ce vi s-a poruncit, să ziceţi: „Suntem nişte robi netrebnici; am făcut ce eram datori să facem.”

Despre mine pot spune cu certitudine ca nu am ajuns nici macar la stadiul de rob netrebnic pentru ca inca nu am facut tot ce mi-a poruncit Domnul sa fac. Sunt multe lucruri in viata mea care necesita reforma, schimbari radicale, firea trebuie rastignita, gandul trebuie facut rob ascultarii de Hristos, fapta trebuie sa reflecte o traire inalta cu Hristos si exemplele pot continua. Am mult de lucru la mine de aceea nu am timp sa ma ocup de ogorul altora. Aceia care ati ajuns la acest stadiu al credintei, personal si sincer va felicit. Aceia dintre voi care nu ati atins aceste culmi spirituale va indemn – haideti sa lucram impreuna la desavarsirea noastra personala. Eu marturisesc public:  am nevoie de pocainta si daca esti sincer vei recunoaste ca si tu ai nevoie.

Stiu totusi ca la final nu voi primi ceea ce merit eu ci ceea ce merita EL si anume CERUL; pentru ca nu prin ceea ce pot eu face sunt mantuit ci prin cea ce a facut EL pentru mine. Si daca azi sunt incercat atunci MA SIMT ONORAT ca Domnul a ingaduit o astfel de suferinta peste mine.

Prefer acum la incheiere sa las doar Bibliea sa vorbeasca prin cateva versete:

Iacov 1:2  Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări…

1 Petru 1:6-7  În ea (credinta) voi vă bucuraţi mult, cu toate că acum, dacă trebuie, sunteţi întristaţi pentru puţină vreme, prin felurite încercări, pentru ca încercarea credinţei voastre, cu mult mai scumpă decât aurul care piere şi care totuşi este cercat prin foc, să aibă ca urmare lauda, slava şi cinstea, la arătarea lui Isus Hristos…

1 Petru 4:12-13  Prea iubiţilor, nu vă miraţi de încercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca să vă încerce, ca de ceva ciudat, care a dat peste voi: dimpotrivă, bucuraţi-vă, întrucît aveţi parte de patimile lui Hristos, ca să vă bucuraţi şi să vă veseliţi şi la arătarea slavei Lui…

Created: 20 March 2016

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin click pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !