REDIRECTIONEAZA 3,5% DIN IMPOZIT CATRE TEODORA !

CULTURA IUDAICA

Cultura IudaicaMeniul contine articole care vizeaza o mai buna cunoastere a obiceiurilor si traditiilor poporului evreu. Traim intr-o lume unde ignoranta isi pune amprenta peste viata multora. Foarte multi credinciosi pretind ca-L cunosc pe Dumnezeu insa atunci cand vine vorba de cunoasterea obiceiurilor si traditiilor iudaice si mai ales insusirea lor in viata si umblarea lor cu Domnul, constati ca nu au decat notiuni foarte ambigue despre acest domeniu. In acest context, profetul Osea rostea in vechime celebrul verset din capitolul 4:6 care spune "Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta". Cred ca acest verset, in contextul actual, este mai valabil ca oricand. Sectiunea cuprinde Brachot - binecuvatari rostite de evrei in diferite ocazii si imprejurari ale vietii, Sarbatori si semnificatii precum si date ale sarbatorilor. Tipurile profetice, alfabetul ebraic si multe altele de acest gen, sunt pagini care, cu siguranta vor imbogatii cunostintele dumneavoastra cu privire la cultuira iudaica. Nu uitati promisiunea facuta de Adonai Elohim patriarhului Avraam, parintele nostru al tuturor, in Geneza 12:3: "Voi binecuvanta pe cei ce te vor binecuvanta si voi blestema pe cei ce te vor blestema; toate familiile pamantului vor fi binecuvantate in tine."  Domnul intareste si incurajeaza studierea culturii poporului ales atunci cand spune in Ioan 4:22 "...mantuirea vine de la iudei." Nu poti crede intr-un Evreu negandu-i sau neglijandu-i poporul.

Hanuka - sarbatoarea Luminii

13. 11. 04
posted by: Christian Dragomir

hanukaO sarbatoare a luminii, a albului, a copiiilor. Asa este caracterizata aceasta sarbatoare. Ea nu apare in Scriptura in Levitic 23, deci nu face parte din Sarbatorile Domnului, insa e mentionata totusi in Scriptura in Noul Testament in Ioan 10:22, o sarbatoare la care Ieshua a participat. Ea provine din anii 170-165 i.H. pe cand la puterea Ierusalimului de atunci era Antiohus Epifanus (maretul), un om caruia nu ii placeau legile si sarbatorile evreiesti. Acesta a interzis tinerea shabatului si a sarbatorilor si a profanat templul de la Ierusalim, aducand pe altar jertfa un porc (porcul fiind mentionat ca animal necurat in Scriptura si interzis de a fi consumat). Imaginatia lui era deosebita si pentru legile pe care le-a dat si pentru purtarea sa a fost poreclit de cei din vremea respectiva Epimanus (smintitul).

Unii evrei curajosi au luat initiativa si s-au rasculat impotriva lui si a regimului de atunci provocand o revolta, reusind pana la urma sa recucereasca templul si Ierusalimul. Prima lor grija a fost sa reinnoiasca templul ca sa poata aduce din nou jertfe. Pentru aceasta trebuia aprinsa Menora (sfesnicul cu 7 brate) in templu, sfesnic care se intretinea cu ulei sfintit. Uleiul ca sa fie sfintit trebuie sa treaca printr-un proces de cateva zile pentru a putea fi folosit in templu, insa pentru ei nu era timp, sfesnicul trebuia aprins. Au gasit in templu o cantitate mica de ulei care impartita la cele 7 brate ale sfesnicului, ajungea pentru o zi, au pus uleiul in sfesnic si probabil s-au rugat pentru o minune, si cand inimile oamenilor sunt sincere, Domnul face imposibilul. Sfesnicul nu s-a stins timp de 8 zile, asta fiind o minune. Intre timp uleiul a fost sfintit. De atunci se sarbatoreste sarbatoarea Luminilor sau a innoirii templului in fiecare an dupa calendarul evreiesc pe 25 kislev. Anul acesta sarbatoarea incepe pe 28 noiembrie, joi fiind prima zi a sarbatorii. Aceasta tine 8 zile dupa numarul zilelor cat minunea a existat.

Cum se sarbatoreste ?

Exista un sfesnic special cu 9 brate, 8 dupa numarul zilelor minunii si unul care este numit slujitor si care este folosit pentru aprinderea tuturor lumanarilor (acesta e mai proeminent si iese de obicei in evidenta). Acest sfesnic se numeste Hanuchie, vine de la hanuca, numele sarbatorii, si in fiecare zi in casele evreilor si pe strada, in centrele oraselor, la magazine se aprinde cate o lumanare din acest sfesnic. In prima zi arde prima lumanare, in a doua zi ard doua si asa pana la ultima zi cand intreaga hanuchie este aprinsa. Se mananca gogosi cu aceasta ocazie, se joaca jocuri pentru copii si se impart daruri. Sunt foarte multe asemanari intre Hanuca si Sarbatoarea Nasterii Domnului. Multi mesianici sarbatoresc acum si Nasterea Domnului pentru ca dupa cum stim din Noul testament, Ieshua este lumina lumii (Ioan 8:12), iar noi consideram ca slujitorul (cea de a 9-a lumanare din Hanukie) reprezinta pe Ieshua care ne lumineaza pe toti si ne face sa fim si noi lumina pentru altii (Matei 5:14-16)

Va doresc cu aceasta ocazie a sarbatorilor ca lumina lui Ieshua sa patrunda in casele si inimile dumneavoastra sa va lumineze din plin si sa luminati la randul dumneavoastra in jur.

Rabin Daniel Stanger-Nazaret, Israel
Created: 11 May 2017

Articole Christian Dragomir ...

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin click pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !