EL - termenul generic pentru Dumnezeu

13. 11. 04
posted by: Christian Dragomir

EL"EL" este termenul generic pentru Dumnezeu in lumea semitica. Cuvantul provine probabil de la radicalul yl sau wl care inseamna “a fi puternic” sau pur si simplu “putere”. EL nu se foloseste ca un nume personal al lui Dumnezeu. In Biblie apare indeosebi in cartile poetice unde reflecta un mod de exprimare foarte vechi. Il gasim si la inceputul unor nume proprii ca Eliahu, Elisei, Elihu, precum si ca sufix in Israel, Ismael, Samuel.

Acelasi nume intra in componenta altor nume divine, fiecare cu o anumita specificatie:

  • EL Elion de ex. inseamna (Cel prea inalt Gen.14:18-20).
  • EL olam (El cel vesnic) apare in special asociat cu sanctuarul ridicat la Beerseva (Gen.21:33).
  • EL Shadai ar insemna “Dumnezeul cel din munti” sau Dumnezeu cel Atotputernic.) si este Cel care li s-a aratat lui Avraam, Isac si Iacov. (Exod.6:3)

ELOHIM

ELOA si ELOHIM sunt printre numele cele mai cunoscute ale lui Dumnezeu. Prin forma de singular, apare in cartea lui Iov. Elohim care se traduce prin “DUMNEZEU” este numele divin cel mai des folosit in Biblie, cu referire de cele mai multe ori la Dumnezeul lui Israel. Desi este un plural, termenul functioneaza gramatical ca un singular.

ADONAI

Derivat din ADON, se traduce mai exact prin DOMN. Dat fiind ca in Biblie Dumnezeu este “Domn peste intregul univers”, El este numit adeseori Adonai – Domnul meu.

Created: 11 May 2017

Articole Christian Dragomir ...

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin click pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !