DESPRE KLEZMER MUSIC

klezmer logoKlezmerul este o muzică venită de departe, de departe în timp și spațiu, o muzică ce abordează cu umor și creativitate viața unor generații greu încercate, dar care, născută fiind din profunzimea sentimentelor poporului său, reușește să reziste migrației și evenimentelor triste și tulburătoare din trecutul nu prea îndepărtat și să se integreze vital, continuând să fascineze atât artiștii cât și publicul amator. 

În termeni sintetici și familiari publicului tânăr, klezmerul este fusion music combinand folclor, jazz, swing dar și muzica soul. Am spus "fusion" deoarece klezmerul aduce fuziunea structurilor melodice, ritmice și expresive care provin din diferite zone geografice și culturale; iar muzica soul pentru că exprimă sentimentele profunde, extazul vieţii şi credinței unui popor, în momentele sale cele mai importante.

Bucharest Klezmer Band, condusă de dirijorul Bogdan Lifșin, este trupa de klezmer a Comunității Evreilor București și aflata sub directa îndrumare a domnului Silvian Horn coordonatorul programelor artistice și culturale ale comunității.

Melanjul stilurilor muzicale creează o lume a folclorului fără frontiere, un flux sonor continuu de sunet tradiţional și modern, devenind în același timp un stil familiar tuturor. Bucharest Klezmer Band își propune renașterea muzicii klezmer, oferind repertoriul lor tradițional unui scop muzical unic şi anume acela de a deveni un imn pentru viață care să încânte toate generațiile.

L’chaim !

Cand alegi sa iubesti ...

17. 09. 04
posted by: Super User
Fără nicio excepție, fiecare zi a vieții ne aduce situații în care suntem nevoiți să facem alegeri. In relațiile noastre de multe ori suntem puși în situația de a alege. În fond viața însăși este o alegere ... Biblia conține cel mai mare îndemn în această privință: „Ti s-a aratat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul de la tine, decât să faci deptate, să iubești mila, și să umbli smerit cu Dumnezeul tau?” (Mica 6:8) "Iau azi cerul si pământul martori împotriva voastră că ți-am pus înainte viața și moartea, binecuvântarea și blestemul. Alege viața, că să trăiești, tu și sămânța ta ... (Deuteronom 30:19-20)
 
Este imposibil atunci când faci o alegere să nu renunți la ceva în favoarea alegerii făcute. Atunci când alegerile au în centru anumite lucruri pare mai simplu; când însă subiectul este omul, atunci e cu neputință ca alegând intre două persoane, una să nu fie mulțumită la final !
 
Sunt o fire pacifistă ... nu mi-au plăcut niciodată conflictele, stările tensionate. Nu de puține ori însă, m-am trezit în mijlocul unor circumstanțe care impuneau alegeri ce avantajau o parte și dezavantaja o alta. Situații care de altfel, în termeni populari îți crează "prieteni și dușmani"! Este evident că atunci când poți fi imparțial e de preferat să faci uz de acest statut. Însă există circumstanțe în care situația necesită anumite alegeri clare. Ei bine cum împaci ambele tabere? 
 
Răspunsul cred că este unul simplu: alegi să iubești ! Să nu crezi că e ușor, însă este singura cale care nu dezavantajează nicio parte. Este singura soluție prin care alegi să nu creezi răni.
 
La Domnul Isus au venit doi frați care aveau o problemă și cereau ca El să le facă dreptate. Modalitatea de raportare a Domnului la o astfel de situație este una plină de învățătură. Noi ne-am fi grăbit să răspundem, să dăm verdicte care mai de care, să stabilim cine ce și cum ... El însă, Dreptatea și Înțelepciunea întrupată, alege să răspundă scurt: "Cine m-a pus pe Mine judecător între voi?!" În răspunsul Lui nu există indiferență, cum poți fi tentat să crezi ci poți observa alegerea pe care El a făcut-o: aceea de a iubi. Pe amândoi!
 
În cartea Iosua cap. 5:13-14 găsim o altă situație interesantă: "Pe când Iosua era lânga Ierihon, a ridicat ochii și s-a uitat. Și iată un om stătea în picioare înaintea lui, cu sabia scoasă din teacă în mână. Iosua s-a dus spre el, și i-a zis: „Ești dintre ai noștri sau dintre vrăjmașii noștri?” Răspunsul este unul plin de semnificație: El a răspuns: „NU !!! ci Eu Sunt Căpetenia oștirii Domnului ...”  Nu ce, Doamne? Nu ești dintre ai noștri? Nu ești dintre vrăjmași? Acest NU reprezintă imparțialitatea și totodată alegerea de a iubi ambele tabere la fel.
 
De multe ori această alegere îți poate crea probleme relaționale. Oamenii imaturi te pot considera chiar un fals, un om cu două fețe atunci când alegi să iubești în loc să judeci și să dai verdicte sau sa treci de o anumita parte. "Cum poți să te raportezi la fel și cu cel rău și cu cel bun? Simplu: pentru că El face să răsară soarele și peste unii și peste alții fără a face diferențe. Dacă El face așa, la fel trebuie să fac și eu. Va veni o zi a diferențelor dar până la ziua aceea eu am datoria ... să iubesc. Iar ziua aceea a diferențelor nu va fi nicidecum a mea ci este numită in Scripturi "ziua Lui, ziua Domnului..." 
 
Când Israel a fost eliberat din robia egipteană, spunea pastorul Richard Wurmbrand, Dumnezeu s-a bucurat dar a și plâns. S-a bucurat de eliberarea evreilor dar a fost și trist pentru că o armată întreagă de oameni creați și ei după chipul și asemănarea Lui, au murit înecati. Tot in urma unor alegeri... Dumnezeu insa, iubea ambele tabere ...
 
Saul i-a făcut mult rău lui David....Însă alegerea lui a fost aceea de a iubi iar la moartea lui Saul, în mod ciudat, David compune "Cântarea arcului" în care plânge moartea acestuia în modul cel mai sincer posibil: ,,Fala ta, Israele, fala ta zace ucisă pe dealurile tale ..." (2Sam.1:19) Este reacția iubirii sincere, neprefăcute. Nu întâmplător David a ajuns "un om după inima lui Dumnezeu!"
 
Da, cand alegi sa iubesti exista riscul de a fi considerat slab, lipsit (poate) de autoritate (desi ea exista din plin); exista riscul de a fi considerat un om cu doua fete pentru ca alegi sa-i impaci pe toti (desi nu vei reusi esti totusi dator sa incerci) ... Si Domnul a fost acuzat ca desi este un propovaduitor al Legii lui Moise, este prieten si cu vamesii, cu curvele, cu pacatosii, ba chiar...cu romanii. Nu au inteles ca El a ales ....sa iubeasca, nu sa condamne, desi avea tot dreptul !
 
Când iubești nu ai două răspunsuri, așa cum pot crede mulți, ci doar unul singur; acela al dragostei, universal valabil.
Cine este născut din Dumnezeu, care este dragoste, va vorbi (și va alege întotdeauna) limbajul dragostei ! Eu am ales să-mi perfecționez acest limbaj ! Tu ?
Created: 04 September 2017

Articole Christian Dragomir ...

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin click pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !